معرفی انواع ورق های فولادی و آهنی و خواص مکانیکی آنها
یکی از فرآوردههای پرکاربرد و مهم در صنعت فولاد ورقهای فولادی و آهنی تلقی میشوند که در تولید محصولات مختلف از آنها استفاده میگردد. ورقهای فولادی دارای ویژگیهای منحصربفردی هستند و بهدلیل تطابق با نیازهای مختلف صنایع جایگاه ویژهای در بازار فولاد یافتهاند.
دستهبندی انواع ورق های فولادی و آهنی آنچنان گسترده است که در زمان خرید، خریداران را با مشکل مواجه خواهد کرد. از این رو نیاز است که شناخت کاملی از انواع این مقطع فولادی و خواص مکانیکی آنها کسب نمایید. از انواع ورقهای فولادی میتوان در صنایعی نظیر ساختمانی، خودروسازی، صنایع دریایی، صنایع لوازم خانگی و بسیاری از صنایع دیگر استفاده نمود.
جهت استفاده صحیح از نوع ورق مناسب برای یک مصرف خاص، آشنای با انواع این مقطع فولادی به شما کمک شایانی خواهد کرد. بههمین منظور ما در ادامه به معرفی تنوع گسترده این مقطع فولادی و خواص مکانیکی آنها خواهیم پرداخت.
ورق فولادی یا ورق آهن چیست؟
قبل از اینکه بهمعرفی انواع ورق های فولادی و آهنی بپردازیم، بهتر است ابتدا با این ورقها بیشتر آشنا شویم. ورق فولادی که همان ورق آهنی فلزی محسوب میشود، از سایر محصولات موجود در بازار مسطحتر است. این ورق از شمش و بلیت تولید میشود.
این ورقها بهعلت شکلپذیری خوب، مقاومت بالا و قیمت مناسب در صنایع مختلفی مورد استفاده هستند. تنوع این ورقها بسیار گسترده است و علت این قضیه تفاوت در درصد کربن، فرآیند تولید و آلیاژهای مختلف بهکار رفته در آنها میباشد.
معرفی انواع ورق های فولادی و آهنی بر اساس نورد
نورد فولاد یک پروسه مهم است که در آن یک قطعه فولاد با عبور از بین دو یا چند غلطک چرخان، تحت فشار قرار میگیرد و به شکل و اندازه دلخواه در خواهد آمد. در ادامه انواع ورق فولادی از نظر نورد را بررسی خواهیم کرد:
1. ورق فولادی نورد گرم
یکی از پرکاربردترین انواع ورق های فولادی و آهنی ورق فولادی نورد گرم است. این ورق بهعلت نوع تولید خاصش دارای کاربردهای و ویژگیهای منحصربفردی میباشد. سطح زبر و مات، انعطاف پذیری بالا و ابعاد و ضخامت متنوع از ویژگیهای این نوع ورق فولادی و آهنی محسوب میشود.
2. ورق فولادی نورد سرد
همانطور که از نام این ورق فولادی پیداست، از نورد سرد بهدست میآید. برای تولید این ورق، ورقهای تولید شده به روش نورد گرم در دمای اتاق یا دمای نزدیک آن تحت فشار غلتکها قرار میگیرند تا ورقی نازکتر حاصل شود. این ورق فولادی همان ورق نورد سرد میباشد که خواص فیزیکی و مکانیکی آن بهبود یافته است.
انواع ورق های فولادی و آهنی در بازار ایران کدامند؟
طیف وسیعی از انواع ورقهای فولادی و آهنی در بازار یافت میشود که میتوانید بر اساس ویژگیها و خواص مکانیکی آنها با توجه به نیاز کاربری خود اقدام به تهیه نمایید. این تنوع به شرح زیر است:
ورق سیاه
ورق سیاه در میان انواع ورق های فولادی و آهنی یکی از پرکاربردترین محصولات محسوب میشود. این ورق سیاه نیست؛ اما چون براق و صیقلی نمیباشد، به ورق سیاه مشهور است. از خواص مکانیکی ورق فولادی سیاه میتوان به استحکام کششی، استحکام تسلیم، سختی ورق و چقرمگی آن اشاره کرد.
ورق آلیاژی
این ورق نوعی ورق فلزی محسوب میشود که از ترکیب فلزات مختلفی بهدست آمده است. ترکیب فلزات گوناگون سبب شده تا ورق آلیاژی دارای ویژگیهای خاصی نظیر مقاومت بیشتر در برابر فشار، دما یا خوردگی باشد. استحکام کششی، استحکام تسلیم، چقرمگی، سختی، مقاومت به خوردگی، قابلیت جوشکاری و شکلپذیری نیز از خواص مکانیکی این ورق فولادی و آهنی بهشمار میرود.
ورق گالوانیزه
یکی دیگر از انواع ورق های فولادی و آهنی ورق گالوانیزه است. این ورق به روش نورد سرد تولید میشود و بهعلت مقاومت به خوردگی بالا بهترین گزینه برای محیطهای مرطوب و مستعد به زنگزدگی است. از خواص مکانیکی این ورق هم میتوان به مقاومت بالا در برابر رطوبت و آب، قابلیت جوشکاری خوب و انعطافپذیری مناسب اشاره کرد.
ورق روغنی
علت نام این ورق مربوط به سطح آن است؛ چرا که سطح این نوع ورق براق و صیقلی میباشد و از این رو به ورق روغنی معروف است. این نوع ورق هم به روش نورد سرد تولید میشود و دارای خواص مکانیکی نظیر استحکام بالا، تحمل وزن مناسب، مقاومت در برابر زنگزدگی و خوردگی و… است.
ورق رنگی
ورق رنگی نیز در دسته انواع ورق های فولادی و آهنی قرار دارد و بهعلت زیبایی و مقاومت بالا در برابر شرایط جوی از آن در ساخت سقفهای شیبدار، نمای ساختمانها، سولهها و حتی در صنعت خودروسازی استفاده میشود. مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگزدگی، دوام و ماندگاری رنگ در شرایط مختلف آب و هوایی، شکلپذیری و قابلیت خمکاری عالی و… از خواص مکانیکی این ورق میباشد.
ورق استیل
ورق استیل هم نوعی از ورقهای فولادی بهشمار میرود که به دلیل آلیاژ به کار رفته در آن، دارای خواص مکانیکی میباشد. عناصر مختلفی در ساخت ورق استیل استفاده شده که سبب ایجاد خاصیت مکانیکی متفاوت در این ورق گردیده است. خواصی نظیر خاصیت مکانیکی-حرارتی، چکش خواری ، قابل بازیافت بودن، ضدزنگ بودن، بالا بودن سختی و استحکام و همچنین افزایش مقاومت در برابر خوردگی.
ورق اسیدشویی
ورق اسیدشویی هم یکی از انواع ورق های فولادی و آهنی است که جهت حذف اکسیدها و زنگزدگی از سطح آن، فرآیند اسیدشویی روی آن صورت میگیرد. این ورق سطحی تمیز و بدون نقص دارد و از این رو در تولید قطعات خودرو، ساخت تجهیزات صنعتی و سازههای فلزی از آن استفاده میشود. اسیدشویی خواص مکانیکی این ورق را بهبود میبخشید و در کل سبب بهبود قابلیت جوشکاری، بهبود یکنواختی سطح، بهبود قابلیت رنگآمیزی و پوشش دهی و … خواهد شد.
ورق آلومینیوم
یکی از پرمصرفترین نوع ورقهای فولادی و آهنی ورق آلومینیوم است که دارای وزن و مقاومت کم میباشد. قدرت تسلیم، بار شکست، خواص الاستیک، تنش فشاری، سختی، خستگی، استحکام برشی، استحکام کششی و… از خواص مکانیکی این ورق فولادی و آهنی تلقی میشود.
ورق آجدار
ورق آجدار هم از جمله انواع ورق های فولادی محسوب میشود که به روش نورد گرم آن را تولید میکنند. از کاربردهای این ورق در کف عرشه کشتی، کف پلههای عابر پیاده، کف اتاق کامیونها و وانتها و … را میتوان نام برد. استحکام در برابر عوامل خورنده و اکسید آهن، انعطافپذیری بالا، مقاومت فیزیکی مطلوب در برابر آسیبهای عوامل فیزیکی و… از خواص مکانیکی این ورق بهشمار میرود.
جمعبندی
دلیل اهمیت آشنا شدن با انواع ورق های فولادی و آهنی این است که تنوع این مقطع فولای گسترده میباشد و خرید انواع ورق آهنی با توجه به ساختار و ویژگیهای فنی برای مشتریان سخت است. از انواع این مقطع فولادی میتوانیم ورق استیل، ورق آجدار، ورق اسیدشویی، ورق گالوانیزه، ورق آلومینیوم، ورق رنگی، ورق روغنی و… را نام ببریم که هرکدام ویژگیها و خواص مکانیکی خود را دارند.
امیدواریم مطالب بیان شده برای شما عزیزان کاملا مفید باشد. برای سفارش و خرید انواع تمسه پلاستیکی، تسمه فلزی بسته بندی، تسمه کش دستی، تسمه کش شارژی، رول بازکن تسمه، تسمه کش بادی، تسمه کش برقی، تسمه کش فلزی، قطعات دستگاه تسمه کش، گوشه کارتن، سلفون یا فیلم بسته بندی از شرکت ایمن بست آریا با نشان و نماد تجاری تسمه 24 اقدام نمایید.