اهمیت بسته بندی در محصولات رادیواکتیو اتمی
بهطور کلی، با توجه به کاربرد محصولات رادیواکتیو اتمی؛ اهمیت بسته بندی در محصولات رادیواکتیو نیز بیشتر از قبل مورد توجه واقع شده است. بهتر است در جریان باشید که مواد رادیواکتیو به طور مستقیم و غیرمستقیم، از سوی خاک، آب آشامیدنی، غذاهای دریایی، گیاهان و محصولات کشاورزی، شیر و گوشت دامهای آلوده و همچنین گردوغبار هوای آلوده انسان را کاملا آلوده میکند. در این بلاگ قصد داریم به بسته بندی محصولات رادیواکتیو اتمی بپردازیم؛ لطفا تا انتهای این بلاگ همراه ما باشید.
رادیواکتیو اتمی و اهمیت بستهبندی آن
رادیواکتیو به معنای فعالیت تشعشعی میباشد. در واقع رادیواکتیو مشخصه رفتاری هسته اتمهای ناپایدار است که به طور خودبهخود به هستههای متفاوتی واپاشیده میشوند. در زمان واپاشی هسته اولیه به هستههای ثانویه، تشعشع اتفاق میافتد. همچنین بهتر است بدانید که اتمهای گوناگونی با هستههای ناپایدار وجود دارند.
همانطور که میدانید هسته اتم از پروتون با بار الکتریکی مثبت و نوترون با بار الکتریکی خنثی تولید شده است. به عبارت دیگر رادیواکتیو یک پدیده طبیعی است که از زمان پیدایش زمین وجود داشته است. به طوری که از گسیل خودبهخود تشعشع به شکل ذرات یا فوتونهای پرانرِژی ناشی از یک واکنش هستهای که به نامهای واپاشی رادیواکتیو، فروپاشی هستهای، تجزیه هستهای یا همچنین تجزیه رادیواکتیو شناخته میشود. بنابراین، بستهبندی این مواد اهمیت بسیاری دارد.
هدف از بسته بندی محصولات رادیواکتیو اتمی چیست؟
هدف از بسته بندی محصولات رادیواکتیو اتمی این است که بستهبندی دوباره این مواد و محصولات در طول مدت زمان ذخیرهسازی آن مقدور نمیباشد. البته از مهمترین هدفهای بستهبندی استاندارد مواد مزبور، پیشگیری و جلوگیری از بروز اثرات قطعی و همینطور محدود کردن احتمال بروز اثرات احتمالی ناشی از پرتوهای یونساز میباشد.
در متن زیر به برخی دیگر از هدفها اشاره خواهیم کرد:
• محدود کردن ریسک افراد با نگهداشتن پرتوگیری آنها در زیر حدهای دُز تعیین شده.
• استفاده از مقررات اداری، فنی و اجرایی برای اطمینان از ایمنی مبنع.
• ایمنسازی منبع از طریق محدود نمودن دُزهای پرتوزا ناشی از پرتوگیری بالقوه و همچنین کاهش دُزهای تکی، جمعی و احتمال پرتوگیری تا کمترین حد ممکن.
برای اطمینان از این که تمام اهداف و مقاصد ذخیرهسازی طبق استاندارد رعایت شدهاند، بایستی بازدیدهای دورهای از بستهبندی محصولات رادیواکتیو اتمی صورت بگیرد. البته توجه داشته باشید که این الزامات فقط برای مواد پرتوزایی استفاده میشود که در آن نوع U 2233 و نوع مرتبط با U 231 بیشترین اهمیت را از نظر رادیولوژی داشته باشد.
اهمیت بسته بندی محصولات رادیواکتیو اتمی
کاربردروزافزون پرتوهای یونساز و غیریونساز در رشتههای گوناگون صنایع؛ علوم پزشکی، کشاورزی، آموزش و پژوهش امری بسیار مفید و همینطور اجتنابناپذیر و ویژه است؛ اما به علت عدم رعایت نکات ایمنی در زمان کار با پرتوها میتواند خطرات جدی برای تمام افراد به همراه داشته باشد؛ زیرا تدوین و اعمال مقررات، ضوابط، آییننامه، دستورالعملها و تدوین استانداردهای مراقبت در برابر اشعه برای استفاده بهینه از پرتوها در حیطههای مختلف و همینطور کاهش هرچه بیشتر خطرات ناشی از اثرات آنها، امری مهم و ضروری میباشد.
محصولات رادیواکتیو اتمی جزء طبقه مواد سمی به حساب میآیند. این مواد هوا را آلوده میکنند و از راه تماس با بدن، بلع، تنفس یا تشعشع وارد بدن میشوند. همچنین لازم است بدانید که این مواد آسیبرسان، آثار بسیاری بدی بر بدن انسان دارند و امکان دارد باعث بروز حادثههای جبرانناپذیری نظیر سرطان، ناراحتیهای پوستی، پوکی استخوان و … شوند. در حقیقت این دسته از محصولات و مواد را میتوان تحت شرایط خاص و در وسایل و تجهیزات ایمنی مخصوص نگهداری، حملونقل و حتی مصرف کرد.
انواع بسته بندی محصولات رادیواکتیو اتمی
در بستهبندی مواد رادیواکتیو و پرتوزا بایستی شرایط کلی بستهبندی رعایت شود. بستهها باید به طوری طراحی و ساخته شوند که با توجه به وزن، حجم و شکل آن به سادگی و با اطمینان کامل حمل شوند و مقاومت لازم را در برابر شرایط جوی، ضربه، فشار و … داشته باشند. البته باید از امکان خروج محصولات رادیواکتیو اتمی جلوگیری به عمل آید. از لحاظ مقررات، چهار نوع بستهبندی برای انتقال مواد پرتوزا وجود دارد که در متن زیر به بررسی بسته بندی محصولات رادیواکتیو اتمی خواهیم پرداخت:
1. بستههای آزاد:
این بستهها، بستههایی میباشند که دارای مقداری محدود از ماده پرتوزا با خطرات رادیواکتیویته بسیار محدود هستند. در واقع این محدودیتها به نوع ماده پرتوزا بستگی دارد. همچنین میزان ماده پرتوزا در سطح خارجی به هیچ عنوان نباید از 5 میکروسیورت در ساعت تجاوز نماید. از مشهورترین این بستهها معرفهای تشخیصی درمانی در علم پزشکیاند که اصطلاحا به آنها کیت میگویند. بر روی کیتها کلمه رادیواکتیو به طور مشخص نوشته شده است.
2. بستههای صنعتی:
از این بسته برای حمل مواد با پرتوزایی ویژه کم یا همینطور لوازم آلوده استفاده میشود. در واقع از متداولترین آنها میتوان به بشکهها و ظرفهای ساخته شده از فولاد ضدزنگ اشاره کرد. بیشترین مواردی که در این ظرفها حمل میشوند، پسماندهای با پرتوزایی ویژه کم و سوختهای مصرف نشده هستند. در مجموع مقدار ماده پرتوزایی که در این نوع بستهها قرار گرفته میشود، بایستی به اندازهای باشد که حداکثر میزان ماده پرتوزا در سه متری ماده پرتوزا، وسیله آلوده یا مجموعه وسایل آماده شده برای هر بسته از 10 میلیسیورت در ساعت تجاوز نکنند.
3. بستههای نوع A:
متداولترین نوع بسته در حملونقل مواد پرتوزا (مخصوصا درمورد رادیواکتیوها و رادیوایزوتوپهای تحقیقاتی) میباشند. البته در طراحی و ساخت این نوع بستهها بایستی به مسائل ایمنی و اقتصادی دقت و توجه زیادی شود. فراموش نکنید که این بستهها از لحاظ استحکام و مقاومت تحت آزمایشات خاصی قرار میگیرند.
4. بستههای نوع B:
این بستهها برای جلوگیری از رها شدن مواد در تصادفهای شدید و همینطور برای مواردی که مقدار ماده پرتوزا بیش از بستههای دیگر باشد، کاربرد دارند.
سخن پایانی
در این بلاگ به بررسی و اهمیت بسته بندی محصولات رادیواکتیو اتمی پرداختیم. بهتر است بدانید که از پرتوهای رادیواکتیو در کشاورزی جهت جلوگیری از تخریب محصولات کشاورزی استفاده میشود. از شماتشکر میکنیم که تا انتهای بلاگ همراه ما بودید. برای سفارش و خرید انواع تمسه پلاستیکی، تسمه فلزی بسته بندی، تسمه کش دستی، تسمه کش شارژی، رول بازکن تسمه، تسمه کش بادی، تسمه کش برقی، تسمه کش فلزی، قطعات دستگاه تسمه کش، گوشه کارتن، سلفون یا فیلم بسته بندی از شرکت ایمن بست آریا با نشان و نماد تجاری تسمه 24 اقدام نمایید.